Removal of organic pollutants using Fe modified activated carbon matrix. - Adnan, Rohana (Universiti Sains Malaysia, 2015)
Dalam kajian ini, karbon teraktif terisi ferum (FeAC) telah disintesis melalui proses pengoksidaan dan pengisitepuan ferum terhadap karbon teraktif (AC).AC termodifikasi ferum ini telah dicirikan untuk mengenalpasti sifat permukaan, termal, spektroskopi, magnetik dan pemangkinannya melalui kaedah FTIR, pHzpc, SEM/EDX, TGAlDTG, TEM dan HRTEM, XRD, BET, TPR and TPD dan juga analisis VSM.