Accessibility For Working Women In An Urban Environment: Case Study Of The Komtar Mixed-Use Development Area In Penang - Yeong , Yoong Chia (2006)
Disertasi ini merupakan satu kajian tinjauan ke atas aksesebiliti wanita bekerja dalam bandar di Pulau Pinang dengan menggunakan kawasan pembangunan bercampur sekitar Komtar. Tujuan disertasi ini adalah untuk membangkitkan masalah kesulitan aksesibiliti wanita bekerja dalam pergerakan bandar dan untuk menerangkan peranan pembangunan bercampur dalam membantu meningkatkan aksesibiliti mereka dalam bandar. Untuk mencapai tujuan ini, beberapa objektif telah dibentuk. Objektif kajian ini adalah untuk meninjau kesulitan aksesibiliti wanita bekerja dalam bandar dan menerangkan perhubungan antara pembangunan bercampur dengan peningkatan aksesibiliti wanita bekerja. Selepas itu, cadangan telah dibentuk berhubung dengan pembangunan bercampur. Selain itu, hipotesis kajian menekankan bahawa pembangunan bercampur membantu meningkatkan aksesibiliti wanita dalam bandar telah diuji dalam bahagian yang terakhir.