Andrographis Paniculata And Curcuma Xanthorrhiza Extracts And Active Constituents Inhibit Morphine Glucuronidation - Husni, Zulhilmi (2016)
Baru-baru ini, fenomena interaksi herba-drug telah mendapat perhatian hampir seantero dunia atas sebab tersebarnya populariti penggunaan produk herba dalam bentuk suplemen tambahan. Dalam kajian ini kesan perencatan herba Malaysia yang telah disenaraikan iaitu: hempedu bumi (Andrographis paniculata) dan temulawak (Curcuma xanthorrhiza) terhadap proses glukuronidasi morfina akan diuji menggunakan model protein rekombinan UGT2B7 dan mikrosom hepar bersumberkan dari manusia. Kesemua ekstrak etanol dan akueus bagi herba hempedu bumi serta andrografolida telah merencatkan aktiviti glukuronidasi morfina kecuali neoandrografolida. Ekstrak akueus merencatkan glukuronidasi morfina secara sederhana jika dibandingkan dengan ekstrak etanol dan andrografolida. Andrografolida adalah fito-konstituen yang dipercayai telah menyumbang besar terhadap trend perencatan yang ditunjukkan oleh ekstrak etanol dan analisis kinetik menunjukkan bahawa kedua-dua ekstrak etanol dan andrografolida merencatkan proses glukuronidasi morfina secara kompetitif (bukan tulen) dengan julat pemalar-perencatan, Kic dari 3.22 hingga 17.94 μg/mL bagi ekstrak etanol dan juga dari 1.35 hingga 15.06 μM bagi andrografolida yang mana kesemuanya dikaji di dalam protein rekombinan dan mikrosom hepar.