Accumulation Of Carbohydrate Reserve And Its Composition In Oil Palm Trunk - Abdul Hamid, Zubaidah Aimi (2016)
Objektif utama kajian ini ialah untuk mengkaji pengumpulan kandungan simpanan karbohidrat yang juga di kenali sebagai karbohidrat bukan struktur yang terkandung di dalam batang pokok kelapa sawit. Pokok yang di gunakan dalam eksperimen ini telah di bahagi kepada dua kumpulan iaitu pokok yang tidak di buang buah dan pokok di buang buah. Kesan pembuangan buah pada kandungan karbohidrat bukan struktur di dalam pokok kelapa sawit telah dinilai. Dengan mengaitkan kandungan karbohidrat ini dengan kepelbagaian cuaca, ia dapat membantu memahami kesan perubahan cuaca ke atas kandungan karbohidrat bukan struktur. Pokok kelapa sawit menunjukkan kebolehupayaan untuk menyesuaikan kandungan karbohidrat tidak berstrukturnya dengan permintaan semasa dan ketika proses penghasilan buah. Kanji dan gula merupakan komponen utama di dalam karbohidrat bukan struktur. Kajian ke atas taburan topografi dalam batang kelapa sawit menunjukkan kanji merupakan komponen utama yang terkandung di dalam bahagian atas pokok. Kandungan kanji di dalam pokok kelapa sawit muda dan tua telah ditentukan. Hasilnya, pokok kelapa tua mengandungi kanji yang tinggi kerana ia kurang digunakan berbanding dengan pokok muda dengan kandungan purata di antara 2.02% dan 3.93%.