Granulated Blast Furnace Slag In Structural Lightweight Panel For Housing - Mahmood, Zaid Shaker (2016)
Sangga relau bagas berbutir (GBS) adalah bahan buangan utama yang dihasilkan oleh industri besi. Dalam usaha untuk menjadikan sebagai bahan pozzolanik yang berkesan, GBS perlu dikisar. Dengan proses tersebut, ianya mengakibatkan penambahan kos dan meletakkan tenaga pengeluaran yang lebih, dan hasilnya, pelepasan gas yang tinggi kepada alam sekitar. Kajian ini bertujuan untuk menggunakan GBS sebagai pengganti simen separa untuk pengeluaran konkrit busa. GBS digunakan sebahagiannya bagi menggantikan simen pada tahap penggantian 30-70% mengikut berat simen pada ketumpatan 1300 kg /m3 campuran konkrit berbusa menggunakan tiga nisbah pengisi kepada pengikat yang berbeza (1.0, 1.5 dan 2.0). Dalam usaha untuk mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang perbezaan prestasi antara GBS dan sangga relau bagas hancur (GGBS) yang digunakan secara meluas, GGBS telah digunakan dalam menghasilkan konkrit berbusa menggunakan ketumpatan, tahap penggantian dan nisbah pengisi untuk pengikat yang sama.