Effects Of Protein-Rich Fraction From Lactobacillus Plantarum Usm8613 Against Dermal Staphylococcus Aureus - Yong, Cheng Chung (2016)
Tiga puluh enam strain bakteria asid laktik telah diasingkan daripada tenusu, daging dan produk penapaian tempatan. Ekstrak extrasel (CFS) daripada L. plantarum USM8613, yang didapati daripada sosej yang ditapai, menunjukkan aktiviti perencatan dan penghasilan asid laktik yang lebih tinggi (ρ < 0.05) telah dipilih untuk analisis seterusnya. Kajian ex-vivo menunjukkan CFS daripada L. plantarum USM8613 berupaya merencatkan pembentukan biofilem dan pertumbuhan S. aureus pada kulit khinzir. Fraksi yang kaya dengan protein, lemak dan polisakarida yang diekstrak daripada CFS L. plantarum USM8613 telah diuji untuk aktiviti perencatan. Kajian menunjukkan fraksi yang kaya dengan protein memberi kesan yang lebih ketara berbanding dengan fraksi yang kaya lemak and polisakarida. Fraksi yang kaya dengan protein dari L. plantarum USM8613 juga berupaya merencatkan (ρ <0.05) pertumbuhan S. aureus klinikal dan pembentukan biofilem pada kulit khinzir. Rawatan topikal yang mengandungi 800 AU/mL fraksi yang kaya dengna protein daripada L. plantarum USM8613 didapati berupaya mengurangkan (ρ < 0.05) bilangan sel S. aureus ditapak luka tikus.