Kesan Kesejahteraan, Sokongan Organisasi Dan Kepimpinan Pengagihan Instruksional Terhadap Sikap Optimistik Akademik Guru Dan Kesedaran Organisasi Sekolah - Ying , Yen Yen (2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kesan kepimpinan pengagihan instruksional pengetua terhadap sikap optimistik akademik guru dan kesedaran organisasi sekolah serta mengkaji kesan kesejahteraan organisasi sekolah sebagai mediator dan tanggapan sokongan organisasi sebagai moderator dalam hubungan antara variabel tersebut. Kajian ini juga bertujuan mengenal pasti tahap antara variabel kajian. Data bagi kajian keratan rentas ini dikutip daripada 1043 orang guru dari 210 buah sekolah menengah biasa di negeri Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis menggunakan teknik persampelan secara rawak berstrata berkadaran. Data diperoleh melalui soal selidik dwibahasa yang terbahagi kepada enam bahagian iaitu demografi responden, sikap optimistik akademik guru, kesedaran organisasi sekolah, kepimpinan pengagihan instruksional, kesejahteraan organisasi sekolah dan tanggapan sokongan organisasi. Data yang dikutip dianalisis berdasarkan unit analisis sekolah dan menggunakan perisian SPSS versi 18.0. Pengujian hipotesis dilakukan dengan prosedur regresi linear, regresi berganda dan regresi berganda berhierarki.