Synthesis And Biological Activity Of Benzimidazole Analogs As Sirtuin Enzyme Inhibitors - Yeong, Keng Yoon (2016)
Bagi mencari perencat enzim sirtuin yang poten, 90 analog benzimidazol telah berjaya direka.Kaedah sintesis yang digunakan dalam projek ini mengambilkira langkah-langkah yang lestari.Sebatian4h (ethyl 2-(4-(piperidin-1-yl)phenyl)-1H-benzo[d]imidazole-5-carboxylate)merupakanperencat enzim sirtuin yang paling baik dalam projek ini. Ia didapati merencat sirtuin-2 (SIRT2) lebih baik daripada sirtuin-1 (SIRT1). Daripada profil sebatian dengan aktiviti perencatan SIRT1/SIRT2, perhubungan struktur dengan aktiviti boleh disimpulkan.Juga menarik perhatian ialah kemampuan sebatian4h untuk mengekang pertumbuhan sel kanser kolorektal. Selain daripada itu, ia juga mempunyai keupayaan untuk mencegah pertumbuhan sel kanser leukemia dan payudara. Pemodelan komputer turut digunakan untuk memberi penjelasan yang wajar terhadapkeputusan aktiviti yang diperolehi. Sebatian4h didapati boleh didokkan kedalam tapak aktif enzim SIRT2 dengan menggunakan struktur kristal (PDB: 3ZGV).