Stimulating Malaysian Sme Performance: The Synergistic Role Of Entrepreneurial Capital, Entrepreneurial Competencies And Institutional Support - Mustapha, Yanti Aspha Ameira (2016)
Kajian ini bertujuan melihat kesan sinergi modal keusahawanan, kompetensi keusahawanan dan bantuan kerajaan kepada prestasi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di Malaysia. Berasaskan model kompetensi keusahawanan dan teori institusi, tujuan kajian untuk menyediakan rangka kerja teori yang mantap untuk meneroka kesan modal individu (modal insan dan rangkaian), kebolehan individu (kompetensi keusahawanan) dan sokongan kerajaan (kegunaan) kepada Prestasi PKS (kewangan dan bukan kewangan). Setakat ini, kajian terdahulu hanya melihat penyumbang kepada prestasi secara berasingan dan menghasilkan keputusan yang tidak seragam. Tujuan kajian ini adalah usaha membetulkan percanggahan yang ada dan memberi penjelasan yang lebih komprehensif kepada faktor penentu prestasi usahawan. Kerangka kajian dibentuk untuk mengenal pasti dan menilai faktor-faktor yang memberi kesan kepada kecekapan kompetensi usahawan dan prestasi PKS. Teknik kaji selidik melalui laman sesawang digunakan untuk mengumpul data daripada pemilik/pengurus PKS.