Effects Of Presentation Modes On The Learning Of Sign Language Among Hearing Impaired Students With Different Cognitive Styles - V. V. Menon, V. Chadra Shakaran (2016)
Kajian kuantitatif ini menyiasat kesan mod persembahan ke atas pembelajaran bahasa isyarat dalam kalangan 147 orang pelajar bermasalah pendengaran di sekolah rendah pendidikan khas di Malaysia. Suatu reka bentuk faktorial kuasi-eksperimen 2 x 3 dengan ukuran berulang bagi pemboleh ubah moderator dalam reka bentuk praujian-pascaujian kumpulan kawalan tidak setara telah disesuaikan dalam kajian ini. Pemboleh ubah bebas adalah tiga mod perisian koswer iaitu video Bahasa Isyarat, Teks dan Imej (SLTI), video Bahasa Isyarat dan Teks (SLT) dan video Bahasa Isyarat dan Imej (SLI). Pemboleh ubah moderator adalah pelbagai gaya kognitif (FD dan FI). Pemboleh ubah bersandar adalah pencapaian pelajar seperti yang diukur oleh skor pascaujian. Kajian ini terdiri daripada dua bahagian, iaitu pembangunan dan penilaian. Dalam bahagian pertama, 3 mod persembahan direka dan dibangunkan. Dalam bahagian kedua, kajian ini mengkaji kesan tiga mod persembahan bahasa isyarat multimedia ke atas pelajar bermasalah pendengaran pelbagai gaya kognitif. Analisis statistik ANOVA dan ANCOVA telah dijalankan untuk menguji hipotesis dalam kajian ini.