Synthesis, Structural Analyses And Antibacterial Activities Of New Non-Functionalized And Nitrile-Functionalized Silver(I) N-Heterocyclic Carbene Complexes - Mohamad Haziz, Umie Fatihah (2016)
Dua siri baru garam benzimidazolium benzil bergantian iaitu bukan berfungsi (1-3·PF6 and 7-9·2PF6) dan berfungsian nitril (4-6·PF6 and 10-12·2PF6) telah berjaya di sintesis sebagai pelopor untuk N-heterosiklik karbena (NHC). Tindak balas antara garam benzimidazolium dan argentum(I) oksida dengan kadar bersesuaian telah memudahkan garam benzimidazolium untuk berdeprotonasi in situ yang mendapatkan dua siri kompleks argentum(I)-NHC, [Agn(L)2]·nPF6 (Ag1-Ag12), masing-masing (di mana L = 1-6: 1-(2’/3’/4’-metilbenzil/metilbenzonitril)-3-(2’’-propil)benzimidazolium, n = 1 atau L = 7-12: 3,3-(butana-1,4-diyl)-1,1-(2’/3’/4’-metilbenzil/metilbenzonitril)bisbenzimidazolium, n = 2). Kegunaan satu kompleks argentum(I)-NHC, Ag1 sebagai ejen pemindahan telah berjaya dilihat di dalam pembentukan kompleks palladium(II)-NHC, Pd1 yang telah berformula sebagai [PdCl(L)2(MeCN)]PF6 (di mana L = 1: 1-(2’-metilbenzil)-3-(2’’-propil)benzimidazolium).