Identification Of Potential Toxoplasma Gondii cDNA Phage Clones And Production Of The Corresponding Recombinant Proteins In The Development Of IgG Avidity Assay For Serodiagnosis Of Toxoplasmosis - Teh, Ai Ying (2016)
Toksoplasmosis merupakan jangkitan berleluasa di seluruh dunia yang disebabkan oleh Toxoplasma gondii. Jangkitan akut (primer) di dalam kalangan wanita hamil boleh menyebabkan toksoplasmosis kongenital yang mengakibatkan kecacatan neonatal, kerosakan saraf dan mata fetus, atau kematian janin. Oleh sebab itu, penilaian peringkat toksoplasmosis (kronik atau akut) di dalam kalangan wanita hamil adalah penting untuk pengurusan pesakit yang baik. Ujian serologi kekal sebagai pendekatan yang paling biasa untuk diagnosis makmal dan juga penilaian peringkat jangkitan bagi penyakit Toxoplasma. Pengunaan kaedah IgG aviditi telah dibuktikan berguna dalam perbezaan jangkitan toksoplasmosis akut dan kronik. Aviditi IgG adalah rendah pada awal jangkitan dan meningkat secara beransur-ansur dari masa ke masa. Aviditi IgG yang tinggi mengesahkan jangkitan kronik, manakala aviditi IgG yang rendah menunjukkan kemungkinan jangkitan yang baru.