Green Development: Developers’ Motivation, Expectation And Experience - Afandi, Nurul Diyana (2015)

(untitled)
Kajian ini mengkaji tentang motivasi, jangkaan dan pengalaman pemaju terhadap pembangunan hijau. Pembangunan hijau dalam sektor pembinaan dapat membantu memelihara alam sekitar. Malaysia didapati telah mencatatkan kadar kenaikan dalam bilangan pembangunan bangunan hijau. Namun, perkembangan ini masih dikira berada ditahap sederhana. Sebilangan besar pemaju masih lagi tidak mahu mengambil pendekatan pembangunan hijau. Sehubungan itu, kajian ini dilakukan bagi menyelidik faktor-faktor yang merangsang pemaju untuk mengambil pendekatan pembangunan hijau. Kajian turut difokuskan kepada jangkaan pemaju terhadap pembangunan hijau kerana jangkaan ini dilihat boleh mempengaruhi tindakan pemaju. Kajian diteruskan dengan pengumpulan maklumat mengenai pengalaman pemaju yang diperoleh semasa terlibat dalam proses pembangunan hijau. Pengumpulan data bagi kajian ini diperoleh melalui dua kaedah iaitu borang soal selidik dan temubual. Sebanyak 435 borang soal selidik telah dihantar melalui pos kepada responden yang dikenalpasti dan alamat mereka diperoleh melalui pangkalan data REHDA. This research explores the developers’ motivation, expectation and experience in green development. Green development offers an opportunity to leave a lighter footprint on the environment. Malaysia has reported an increasing trend of companies developing green buildings. However, even with this increasing number, the level of green development is still moderate. Majority of developers are still resisting to green changes. Following this awareness, this study investigated the factors that drive developers’ into green development. This study also focused on the developers’ expectation, as expectation is perceived to have an influence in developers’ commitment towards green development. Next, this research gathered the information on developers’ experience in green development. The data was collected using two methods: a survey and semi-structured interview. The survey questionnaire was posted to 435 respondents, whom contact details were retrieved from REHDA databases.