Evaluation Of Awareness, Perception, Attitude And Behaviour Among General Public Towards Smoke-Free Policy In The State Of Melaka, Malaysia - Jasni, Nur Hanani (2015)
Secara umumnya, asap rokok basi telah mengakibatkan 600,000 kematian pada tahun 2011, dengan 75% daripadanya adalah melibatkan wanita dan kanak-kanak. Di Malaysia, pendedahan asap rokok basi seringkali berlaku di tempat-tempat awam, tempat kerja dan di rumah. Lebih daripada 8 orang dalam setiap 10 orang dewasa (8.6 juta) dianggarkan terdedah kepada asap rokok basi semasa melawat ke tempat-tempat awam seperti kafe, kedai kopi, restoran, bistro dan bar. Dilaporkan, seramai 4 daripada 10 orang dewasa (7.6 juta) yang bekerja di dalam bangunan telah terdedah kepada asap rokok basi di tempat kerja. Seramai 4 daripada 10 orang dewasa (7.6 juta) telah terdedah kepada asap rokok basi di dalam rumah mereka. Kaedah yang paling berkesan untuk melindungi orang awam daripada pendedahan asap rokok basi adalah dengan menyediakan persekitaran 100% bebas daripada asap rokok. Di Malaysia, Melaka merupakan negeri yang pertama melaksanakan 100% bandar bebas asap rokok sejak 15 Jun 2011. Tujuan kajian ini adalah untuk menilai keberkesanan perlaksanaan polisi Melaka Bebas Asap Rokok berkaitan kesedaran, persepsi, sikap dan tingkah laku merokok dalam kalangan penduduk di Melaka. Globally, second-hand smoke is responsible for 600,000 deaths in 2011, 75% of these affecting women and children. In Malaysia, exposure to second-hand smoke occurs mainly in public places, workplaces and homes. It is estimated that more than 8 in 10 adults (8.6 million) are exposed to second-hand smoke in a public environments, e.g. cafes, coffee shops, restaurants, bistros and bars. For indoor workers, four in 10 (7.6 million) are reportedly exposed to second-hand smoke at their workplace. Exposure to second-hand smoke in homes affects 4 in every 10 adults (7.6 million). The only effective way to protect people from second-hand is to provide a 100% smoke-free environment. In Malaysia, Melaka is the first state that has implemented a 100% smoke-free city since 15th June 2011. The aim of this study is to evaluate the impact of the Smoke-Free Melaka City policy in relation to awareness, perception, attitude and behaviour of smokers in Melaka.