Factors Influencing Third Party Logistics Performance Based On Manufacturer’s Perspective: The Role Of Trust As A Mediator - Nadarajah, Gunalan (2016)
Kajian ini meneliti pengaruh pelaburan tertentu, perilaku oportunistik, kepuasan dahulu, reputasi logistik pihak ketiga (3PL), resiprositi dan komunikasi pada hasil prestasi 3PL, dan sejauh mana kepercayaan mempengaruhi hubungan ini. Kajian yang dilakukan setakat ini lebih ke arah menilai prestasi 3PL melalui beberapa indeks kejayaan kritikal yang ditakrifkan, dengan penumpuan sebegini, saya yakin ianya akan hanya memberikan keuntungan jangka pendek. Beberapa kajian empirikal telah membincangkan kejayaan jangka panjang 3PL yang berkaitan dengan hubungan pemasaran di Amerika, Eropah dan beberapa negara di Asia tetapi tiada kajian sebegini di Malaysia. Kajian-kajian sebelum ini lebih berfokuskan pada kriteria pemilihan 3PL atau jurang antara perkhidmatan yang ditawarkan dan 3PL yang digunakan oleh pelanggan. Disebabkan kajian setakat ini hanya membincangkan prestasi berdasarkan prestasi jangka pendek dan sangat kurang pertimbangan yang diberikan pada prestasi jangka panjang, oleh yang demikian, kajian ini meneliti penilaian prestasi (Dependent Variable) dan aspek yang menyumbang kepada kejayaan jangka panjang melalui hubungan pemasaran. Sebanyak 750 borang soal selidik diedarkan kepada syarikat-syarikat perkilangan di wilayah utara, tengah dan selatan Semenanjung Malaysia. Analisis regresi berperingkat dan regresi mudah digunakan ke atas 200 soalselidik yang lengkap untuk menguji hipotesis-hipotesis yang telah dicadangkan untuk kajian ini. This research examines the influence of specific investments, opportunistic behavior, prior satisfaction, third-party logistics (3PL) reputation, reciprocity and communication on outcomes of 3PL performance, and the extent to which trust affects these relationships. The studies undertaken thus far are more towards evaluating 3PL performance through some defined critical success indicators which I believe can only contribute to short term benefits. Few empirical studies have addressed the long term success of 3PL with regards to relationship marketing. Prior work on 3PL has focused on selection criteria, or the gap between 3PL services offered and those used by customers. Since most of the studies thus far only talks about performance based on short term achievements and very little consideration given on long term performance, thus this research looks into Performance evaluation (Dependent Variable) and aspects contributing to long term success via relationship marketing. A total of 750 questionnaires were distributed to manufacturing firms in Northern, Central and Southern region of Peninsular Malaysia. Multiple regressions and simple regressions were applied on 200 completed questionnaires to the hypotheses listed for this research.