Execution Trace Analysis Using Utility Class Detection And Decoupling In Object-Oriented Software Comprehension - Abu Al Ese, Hasan Mugbil Khalaf (2015)

(untitled)
Sistem perisian berorientasikan objek adalah platform yang paling banyak digunakan dalam organisasi di dunia pada hari ini. Penyelenggaraan sistem ini sememangnya menjadi satu tugas yang penting untuk memastikan sesuatu perisian sentiasa dikemaskini dan selari dengan perubahan pada beban kerja dan pembaharuan teknologi. Salah satu kaedah untuk melakukan penyelenggaraan ini adalah untuk menyurih pelaksanaan sistem dan kemudian menganalisanya yang dipanggil sebagai teknik analisa surih pelaksanaan. Walau bagaimanapun, sistem perisian berorientasikan objek mempunyai pelbagai kelas dan ciri gandingan yang membuat analisa menjadi sukar. Surih pelaksanaan sistem perisian pada masa kini cenderung untuk menjadi sangat besar dari segi kerumitan dan saiz. Kebergantungan antara kelas-kelas dan ciri-ciri gandingan membentuk jalinan kekisi yang sangat rumit. Ini berkaitan terutamanya dengan utiliti yang sememangnya lebih boleh diguna semula dan mempunyai penyahgandingan yang sangat kukuh. Tesis ini memperkenalkan satu teknik analisa surih baru yang ringkas dan memudahkan proses menyurih pelaksanaan. Object-oriented software systems are the most used platforms in most today organizations in the world. The maintenance of these systems indeed is becoming an important task in order to assure the software keep updated with changes of the recent workload and technologies. One method to do the maintenance is to trace the executions of the system and yet analyze them which is called execution trace analysis technique. However, object-oriented software has classes and coupling features that make the analysis difficult. The execution traces of current software systems tend to be very large in terms of complexity and size. The classes and coupling features form a very complicated interwoven lattice of the dependencies. This applies particularly to utilities which are inherently more reusable and having very tight coupling. This thesis introduces a new trace analysis technique that simplifies and eases the execution tracing process.