Ecological Studies Of Aedes Mosquitoes In Banda Aceh, Indonesia 5 Years After Tsunami - Athaillah, Farida (2015)
Aceh merupakan wilayah yang paling dekat dengan pusat gempa dan kawasan paling teruk terjejas oleh gempa bumi Lautan Hindi yang melanda Sumatera Utara, Nicobar dan Pulau Andaman pada tahun 2004. Kajian telah dijalankan untuk mengkaji ekologi populasi nyamuk vektor di kawasan yang dilanda tsunami dan yang tidak dilanda tsunami di Banda Aceh, Indonesia. Kelimpahan populasi nyamuk Aedes sebagai vektor denggi di kawasan telah dikaji dengan menggunakan ovitrap dari bulan Januari hingga Disember 2010. Disamping itu tinjauan habitat larva selama setahun menunjukkan bahawa bilangan peringkat tidak matang di kawasan yang dilanda tsunami adalah lebih tinggi daripada kawasan bebas tsunami. Jumlah telur yang dikumpulkan adalah lebih tinggi dalam musim yang kering berbanding dengan musim hujan, dan didapati yang lebih tinggi di dalam daripada di luar rumah. Dalam kaji selidik bekas, 2,436 bekas daripada 800 rumah di kawasan tsunami dan bebas tsunami dan sebanyak empat belas jenis bekas direkodkan menjadi habitat larva di dalam atau di luar rumah di ke dua – dua kawasan. Aceh was the province closest to the epicenter and the hardest-hit area by Indian Ocean earthquake that hit Northern Sumatra, the Nicobar and Andaman Island. A research was conducted to study the ecology of mosquito vector populations in tsunami-affected areas and in areas not affected by the tsunami in Banda Aceh, Indonesia. The abundance of Aedes mosquito populations as vectors of dengue in the area was studied using ovitraps from January to December 2010. In addition, a year long larval surveillance in the tsunami and non tsunami affected areas showed that the number of immature stages in the tsunami affected areas was higher than the non tsunami affected areas. The number of eggs collected was higher in the dry period compared to the wet period, and were found higher indoors than outdoors. In the survey of containers, 2436 containers contained larvae from 800 households in the tsunami and non-tsunami affected areas and a total of fourteen type of containers were recorded as common larval habitats indoor or outdoor in both areas.