Antihyperlipidaemic And Antioxidant Activities Of Extracts Of Different Parts Of Averrhoa Carambola And Elucidation Of Their Mechanisms Of Action - Sultan Ayesh, Mohammed Saghir (2015)
Averrhoa carambola, biasanya dikenali sebagai belimbing merupakan salah satu herba yang digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional masyarakat Malaysia, daun dan buahnya merupakan bahagian yang paling banyak digunakan. Kajian ini bertujuan menyiasat kesan antihiperlipidemik, aktiviti anti-oksidan dan toksisiti ekstrak metanol dan akueus bahagian yang berlainan daripada A. carambola dengan tumpuan untuk elusidasi mekanisme tindakannya. Daripada semua ekstrak yang diuji, ekstrak metanol bahagian daun A. carambola menunjukkan aktiviti antihiperlipidemik terbaik dalam model tikus hiperlipidemik akut teraruh oleh poloxamer-407 berbanding kawalan hiperlipidemik yang setanding dengan aktiviti atorvastatin. Berikutan pemberian kronik sehingga lima minggu, tiada penurunan signifikan diperhatikan dalam aras parameter lipid bagi tikus normal yang dirawat dengan 1000 mg/kg ekstrak metanol daun. Sebaliknya, perbezaan yang signifikan diperhatikan dalam parameter lipid tikus hiperlipidemik teraruh diet tinggi lemak selepas dirawat dengan 500 dan 1000 mg/kg ekstrak metanol daun berbanding kawalan normal.