Electrochemical Reduction Of Nitrates And Nitrites Using Copper Modified Platinum Electrode - Ratnam, Sree Amertharaj (2016)
Elektropenurunan nitrat dan nitrit dalam kajian ini dijalankan dengan menggunakan elektrod platinum terubahsuai dengan kuprum di dalam larutan 0.05 M KCl melalui teknik voltammetri kitaran. Satu perbandingan telah dilakukan dengan menggunakan pelbagai elektrod kerja seperti kuprum, elektrod kuprum terubahsuai dengan kuprum (Cu-Cu) dan elektrod pensil grafit terubahsuai kuprum (PG-Cu). Proses permendapan zarah kuprum ditetapkan sebanyak 30 kitaran/ 18 saat untuk semua elektrod yang diubahsuai dengan kuprum bagi mendapatkan nisbah yang terbaik. Luas permukaan sebenar bagi elektrod Pt, Cu, Cu-Cu, PG-Cu dan Pt-Cu dianggarkan sebanyak 1.747 cm2, 0.814 cm2, 0.988 cm2, 1.146 cm2 and 2.259 cm2. Aktiviti dan pemilihan elektropenurunan nitrat dan nitrit adalah lebih memuaskan jika menggunakan elektrod Pt-Cu. Plot ip vs. ν1/2 menunjukkan bahawa elektron yang dipindahkan dalam langkah penentu kadar tindakbalas adalah 1.51, 1.66, 1.88 dan 2.05 melalui elektrod Cu, Cu-Cu, PG-Cu dan Pt-Cu yang menunjukkan penurunan kepada nitrit.