Hubungan Antara Persepsi Terhadap Mata Pelajaran Vokasional (MPV)) Dan Sokongan Sosial Dengan Determinasi Kendiri Dan Aspirasi Kerjaya Pelajar MPV - Velloo, Sohba (2016)
Kajian ini mengkaji tahap determinasi kendiri dan aspirasi kerjaya pelajar MPV. Faktor-faktor yang meramal determinasi kendiri dan aspirasi kerjaya iaitu persepsi terhadap MPV dan sokongan sosial telah dikaji. Sampel kajian terdiri daripada 512 orang pelajar Tingkatan 4 yang mengikuti kelas vokasional di 34 buah sekolah menengah kebangsaan harian di Pulau Pinang. Reka bentuk kajian ini bersifat mod campuran. Data kuantitatif telah dikumpul melalui soal selidik dan dianalisis dengan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 20.0 dan SMART-PLS. Secara spesifiknya, ujian deskriptif, ujian-t, ujian Kruskal-Wallis, analisis path dan statistik regresi telah dijalankan. Data kualitatif pula dikumpul melalui temu bual separa berstruktur dan dianalisis secara tematik. Keputusan kajian menunjukkan bahawa tidak wujud perbezaan signifikan dalam determinasi kendiri (t=1.62, p>0.05) manakala wujud perbezaan signifikan dalam aspirasi kerjaya pelajar MPV (t=3.12, p<0.05) mengikut jantina. Determinasi kendiri (X2 (2)= 21.45,p<0.05) dan aspirasi kerjaya (X2 (2)= 35.97, p<0.05) pelajar juga didapati berbeza secara signifikan mengikut bidang MPV yang diikuti.