Effects Of Task-Based Video Lecture On Interaction, Engagement And Achievement In A Flipped Classroom Environment Among Accounting Students - Md Osman, Siti Zuraidah (2016)
Politeknik Malaysia masih lagi mengamalkan persekitaran pembelajaran secara traditional terutamanya dalam pengajaran Pengenalan Kepada Perakaunan. Walaupun pembelajaran secara aktif telah dilaksanakan, pelajar masih kurang berinteraksi dan melibatkan diri serta memperolehi pencapaian pada tahap sederhana. Oleh itu, kajian ini mengkaji kesan video pengajaran berasaskan tugasan terhadap interaksi, penglibatan dan pencapaian dalam persekitaran bilik darjah terbalik di kalangan pelajar perakaunan. Teori kognitif pembelajaran multimedia (CTML), untuk komponen multimedia, dan teori algo-heuristik (AHT) pembelajaran pelajar, menyediakan rangka kerja teori secara menyeluruh. Satu reka bentuk kuasi-eksperimen menggabungkan ujian pra dan ujian pasca (pencapaian) dan ujian pasca sahaja (interaksi dan penglibatan) dengan nilai kebolehpercayaan 0.924 telah digunakan keatas sampel 140 orang pelajar di salah sebuah institusi politeknik Utara Semenanjung Malaysia. Pelajar telah dibahagikan kepada dua kumpulan, video pengajaran berasaskan tugasan dan video pengajaran tanpa tugasan. Para pelajar menonton video pada masa lapang mereka di makmal komputer dan kemudian menghadiri kelas dengan aktiviti pembelajaran secara aktif.