Peranan Sikap, Pengetahuan Dan Amalan Kewangan Terhadap Pemerkasaan Ekonomi Ibu Tunggal - Mohd Yusoff, Siti Ruhani (2016)
Kajian ini meneroka kesan sikap, pengetahuan dan amalan kewangan ibu tunggal terhadap pemerkasaan ekonomi. Satu model pemerkasaan ekonomi ibu tunggal terhasil gabungan teori KAP dan dimensi pemerkasaan wanita (kebebasan peribadi, keputusan ekonomi keluarga dan pembuatan keputusan isirumah). Dalam kajian ini, borang kaji selidik diedarkan kepada ibu tunggal di Pulau Pinang dan sebanyak 116 jawapan kaji selidik dikumpulkan. Kajian mendapati bahawa pengetahuan kewangan mempunyai kesan yang signifikan terhadap amalan kewangan yang mempunyai kesan yang besar ke atas keputusan ekonomi keluarga, yang seterusnya memberi kesan kepada pembuatan keputusan isirumah dan kebebasan peribadi. Dalam kajian ini, umur dan pendapatan diuji sebagai faktor moderator. Kajian mendapati pendapatan mempunyai kesan lansung dengan keputusan ekonomi keluarga. Hasil kajian menunjukkan kepentingan pengetahuan kewangan, amalan kewangan dan pendapatan dalam menentukan keputusan ekonomi keluarga. Kajian ini juga menyimpulkan bahawa keputusan ekonomi keluarga mempunyai kesan yang besar ke atas pembuatan keputusan isirumah berbanding kebebasan peribadi. Beberapa implikasi praktikal untuk memperkasakan ekonomi ibu tunggal turut dibincangkan.