Design And Evaluation Of Pocket Education System: An Sms-Based Learning For Distance Learners - Azizan, Siti Norbaya (2016)

(untitled)
Satu aliran terkini di kebanyakan universiti di seluruh dunia adalah penggunaan teknologi dalam menyokong proses pengajaran dan pembelajaran. Walaupun mod pembelajaran secara bersemuka masih kekal sebagai pilihan utama dalam kalangan pengamal pendidikan, masih terdapat keperluan terhadap penyelesaian berteknologi yang mampu dimiliki dan dicapai oleh semua orang untuk memperoleh pengetahuan pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja. Tujuan utama kajian ini adalah untuk mereka bentuk dan menilai sistem ‗Pocket Education‘, iaitu satu aplikasi pembelajaran mudah alih (m-pembelajaran) yang memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran melalui penggunaan teknologi khidmat pesanan ringkas (SMS). Kajian ini melibatkan pelajar jarak jauh yang mengikuti kursus pengurusan di Pusat Pengajian Pendidikan Jarak Jauh (PPPJJ), Universiti Sains Malaysia (USM). Ia menggunakan metodologi kajian berasaskan rekabentuk sebagai panduan proses rekabentuk pengajaran sistematik (ISD) dalam membangunkan sistem m-pembelajaran berasaskan SMS ini.Secara khusus, model ADDIE (Analisis, Rekabentuk, Pembangunan, Pelaksanaan dan Penilaian) telah dipilih sebagai pendekatan sistematik dalam merekabentuk dan menilai sistem dalam kajian ini.