A Comparative Ecological Study Of The Aroids In Hau River, Vietnam And Perak River, Malaysia - Duong, Minh Truyen (2015)

(untitled)
Araceae termasuk dalam kumpulan tumbuhan monokot iledon dan merupakan salah satu famili terbesar di dunia selepas orkid, rumput dan rusiga. Spesies aroid memainkan peranan penting dalam kehidupan manusia sebagai sumber makanan, pokok hiasan dan ubatan. Oleh yang demikian kajian mengenai taburan Araceae dilakukan di Sungai Hau, Vietnam dan Sungai Perak, Semenanjung Malaysia. Sungai Perak berada di Pentas Sunda manakala Sungai Hau berada di dalam bio kawasan Indochina. Persampelan dilakukan pada April hingga Mei dan September hingga November 2013 di Sungai Perak dan dari Jun hingga Ogos 2013 di Sungai Hau. Stesen-stesen persampelan telah dipilih berdasarkan penzonan mengikut kepadatan penduduk serta guna tanah. Kaedah tinjaun berstratum di gunakan untuk menilai komposisi. Sejumlah 35 spesies dari 23 genera telah dikenalpasti dalam kajian ini. Daripada jumlah ini, 22 spesies dikelaskan sebagai pokok hiasan, 13 spesies adalah rumpai dan 3 spesies merupakan makanan manusia. The Araceae is a monocotyledonous family and is one of the largest families in the world after the orchids, grasses and sedges. The aroids play important roles in human life such as supplement of food source, ornamentals and medicine. Hence, a study was conducted on the distribution of aroids along the Hau River in the Mekong Delta, Vietnam and the Perak River, Peninsular Malaysia. The Hau River is in the Indochina while the Perak River is in the Sunda Shelf. Field surveys were conducted from April to May and from September to November 2013 in the Perak River and from June to August 2013in the Hau River. The sampling stations were selected from zones based on human population density and land use for both the Hau River and Perak River. A stratified sampling method was used in the study. A total of 35 aroid species from 23 genera were identified from both study areas. Out of this number, 22 species are classified as ornamentals, 13 species as weeds and 3 species as food crops.