Pengaruh Nutrien, Cahaya Dan Tekanan Persekitaran Terhadap Pertumbuhan Dan Fotosintesis Pada Ulva reticulata - Ahmad, Siti Hajar (2016)

(untitled)
Kajian yang dijalankan adalah bertujuan untuk mengkaji kesan nutrien, cahaya dan kemasinan terhadap pengambilan nutrien, kadar pertumbuhan, kepekatan klorofil a & b dan kadar fotosintesis pada U. reticulata. Keputusan kajian mendapati kadar pengambilan ammonium, nitrat dan fosfat meningkat apabila kepekatan nutrien dalam media bertambah. Kadar pengambilan ammonium dan nitrat didapati dipengaruhi oleh kehadiran cahaya manakala pengambilan fosfat tidak dipengaruhi oleh kehadiran cahaya. Ammonium adalah nutrien yang paling mudah diambil oleh U. reticulata berbanding nitrat dan fosfat. Apabila dua jenis nutrien hadir serentak dalam media, kehadiran ammonium akan merencat kadar pengambilan nitrat manakala kehadiran fosfat membantu pengambilan ammonium dan nitrat. Kepekatan nitrat yang tinggi didapati akan meningkatkan kadar fotosintesis, kepekatan klorofil a & b dan kadar pertumbuhan spesifik. Kadar fotosintesis maksimum adalah 1631.94 ± 131.074 μmol O2gbk−1j-1 pada keamatan cahaya 450 μmol foton m-2s-1. Keamatan cahaya yang rendah (50 μmol foton m-2s-1) dan waktu pencahayaan yang singkat (6 jam cahaya: 18 jam gelap) menghasilkan kepekatan klorofil yang tinggi manakala keamatan cahaya yang tinggi (300 μmol foton m-2s-1) dan tempoh pencahayaan yang lama (24 jam cahaya: 0 jam gelap) menghasilkan kepekatan klorofil yang rendah. Kadar pertumbuhan spesifik tertinggi adalah pada keamatan cahaya 200 μmol foton m-2s-1.