Production, Cloning And Characterization Of Thermostable Lipase From Geobacillus Thermodenitrificans Ibrl-Nra - Balan, Anuradha (2015)
Sejak kebelakangan ini, lipase daripada mikroorganisma termofilik telah menjadi tumpuan yang istimewa disebabkan kepelbagaian aplikasinya dalam sektor industri. Ini disebabkan oleh cirinya yang mempunyai kestabilan yang tinggi pada suhu yang tinggi dan tahan penyahaslian oleh bahan kimia. Geobacillus thermodenitrificans IBRL-nra yang digunakan dalam penyelidikan ini telah dipencilkan dari kolam air panas di Labok, Kelantan, Malaysia dan mempunyai suhu pertumbuhan antara 45ºC ke 70ºC. Penghasilan lipase stabil haba daripada G. thermodenitrificans IBRL-nra pada suhu 65˚C telah dikaji secara kualitatif diatas plat agar penyaringan lipase. Penghasilan lipase stabil haba ekstrasel oleh G. thermodenitrificans IBRL-nra telah dijalankan di dalam sistem kelalang goncangan dan bioreaktor tangki teraduk 5L. Penghasilan lipase stabil haba dan pertumbuhan sel di dalam bioreaktor tangki teraduk telah meningkat sebanyak 5 kali ganda dan 3 kali ganda, masing-masing daripada penghasilannya di dalam sistem kelalang goncangan. Lipases from thermophiles have gained interest in recent years as they have various applications in industries. They play significant roles in industries as they have high stability at elevated temperatures and resistant to chemical denaturation. Geobacillus thermodenitrificans IBRL-nra exploited in this study was originally isolated from a hot spring in Labok, Kelantan, Malaysia with growth temperatures ranging from 45ºC to 70ºC. The production of thermostable lipase by G. thermodenitrificans IBRL-nra at 65˚C was checked qualitatively by streaking the bacteria on lipase screening agar plates. The production of extracellular thermostable lipase by G. thermodenitrificans IBRL-nra was carried out in a shake flask system and 5L stirred-tank bioreactor. The production of thermostable lipase in stirred-tank bioreactor was improved five fold compared to the production in shake flask system and an increment of three fold was observed in the cell growth.