Dosimetric Study Of Genipin Gelatin-Chemical Additives Polymer Gel Using 6 Mv And 10 Mv Therapeutic Facilities - Aljarrah, Amer Mahmoud Mohammad (2015)
Nanopartikel emas AuNPs dari bahan bernombor atom (Z) tinggi, garam bukan organik dan glukosa telah digunakan dalam kajian ini untuk meningkatkan sifat-sifat fizikal dan radiologi genipin dosimeter gel untuk aplikasi klinikal yang berbeza. Keberkesanan bahan tambah ini telah dikaji untuk respon penyerapan dos yang optimum, ketelusan, takat lebur, ketumpatan, dan kesetaraan air terhadap pengukuran dos secara 3D. Formulasi gel boleh harap yang baharu (GP-Gl-AuNPs) telah diformulasi dan dinilai untuk dosimetri 3D menggunakan penilaian optik dan teknik pengimbasan CT untuk bacaan dos. Penambahan glukosa dengan kepekatan optimum 10% (w/w) didapati telah meningkat kestabilan terma gel genipin dan meningkatkan takat lebur (Tm) sebanyak 6°C. Tambahan pula, glukosa membantu melaraskan ketumpatan jisim gel untuk memperoleh sifat-sifat kesetaraan yang dikehendaki. Setitik Tm dan kekuatan gel diperhatikan apabila garam digunakan sebagai bahan tambah. Dengan peningkatan kepekatan garam, kekuatan gel dan Tm menurun. Gold nanoparticles AuNPs of high-Z materials, inorganic salts and glucose have been used in this study to enhance physical and radiological properties of genipin gel dosimeter for different clinical applications. The effectiveness of these additives were investigated for optimum visible absorption dose response, transparency, melting points, density, and water equivalency for 3D dose measurements. A reliable new gel formulation (GP -Gl-AuNPs) was formulated and evaluated for 3D dosimetry using optical evaluation and CT scanning techniques for dose readout. The addition of glucose with optimum concentration of 10% (w/w) was found to improve the thermal stability of the genipin gel and increase its melting point (Tm) by 6°C. Furthermore, glucose helps to adjust the gel mass density to obtain the desired tissue-equivalent properties. A drop of Tm and the gel strength were observed when salt was used as additives. As the salt concentration increase, gel strength and Tm decreased.