Pengaruh Tret Personaliti, Kerasionalan Dan Efikasi Kendiri Terhadap Gaya Membuat Keputusan Dalam Kalangan Pelajar - Mohamad Sulaiman, Ahmad Amin (2015)
Kajian ini adalah untuk menentukan pengaruh tret personaliti, kerasionalan dan efikasi kendiri terhadap gaya membuat keputusan dalam kalangan pelajar, khususnya di institusi latihan kemahiran. Selain mengenal pasti tret personaliti yang dominan, kecenderungan kerasionalan, tahap efikasi kendiri dan gaya membuat keputusan, kajian ini juga adalah bertujuan bagi menentukan pengaruh ketiga-tiga variabel tersebut terhadap gaya membuat keputusan. Menerusi reka bentuk kajian mod campuran, data kuantitatif dan kualitatif diperoleh daripada sampel seramai 591 orang pelajar program sijil kejuruteraan elektrik kuasa dari lapan buah Institut Kemahiran MARA. Sampel telah melengkapkan Inventori Big Five (BFI), Inventori Rasional-Pengalaman (REI), Skala Efikasi Kendiri Umum (GSES) dan Maximization Scale. Data kualitatif pula dikumpul menerusi temu bual kumpulan berfokus melibatkan lapan orang responden. Ujian-t menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan dalam kalangan sampel yang berbeza kumpulan usia bagi kesemua empat variabel. This study is to determine the influence of personality traits, rationality and self- efficacy towards decision-making styles among students, especially in skills training institutes. Besides identifying the dominant personality trait, rationality tendency, self-efficacy level and decision-making styles, this study is also aimed to determine the influence of these three variables on decision-making styles. Through mixed-mode design, quantitative and qualitative data obtained from the samples of 591 students in power electrical engineering certificate programme from eight MARA Skills Training Institute. The samples completed the Big Five Inventory (BFI), Rational-Experience Inventory (REI), General Self-Efficacy Scale (GSES) and Maximization Scale. Qualitative data was collected through focus group interviews involving eight respondents. T-test showed no significant differences among different age group of samples for all four variables.