Palm Oil Mills Effluent Treatment Through Vermifiltration Employing Eudrilus Eugeniae - Azuar, Siti Azahani (2016)
Prestasi sistem penurasan vermi atau cacing dibantu sistem penapisan menggunakan Eudrilus eugeniae dalam merawat efluen kilang minyak kelapa sawit (POME) telah dikaji. Efluen kilang minyak kelapa sawit (POME) dianggap sisa yang paling berbahaya untuk alam sekitar jika dilepaskan dengan tidak dirawat. Efluen minyak kelapa sawit mentah (POME) adalah berasid yang tidak bertoksik dan cecair berwarna coklat pekat yang mengandungi sisa pepejal yang tinggi, nilai BOD dan nilai COD yang tinggi. Di Malaysia, penghasilan tinggi POME daripada pengeluaran minyak sawit mentah kini dirawat menggunakan kaedah konvensional yang dikenali sebagai sistem takungan, di mana mempunyai masalah ruang yang tidak cekap. Sebagai usaha untuk menyelesaikan dilema kaedah lama, kaedah baru dan alternatif seperti penurasan vermi sedang dikaji dan diperkenalkan kepada rawatan air sisa. Penurasan vermi adalah satu proses penapisan di mana pepejal dipisahkan daripada cecair dibantu oleh cacing tanah. Dalam kajian ini, empat eksperimen telah dijalankan untuk memilih keadaan yang terbaik untuk sistem penurasan vermi. Eksperimen pertama adalah untuk membandingkan prestasi penapis menggunakan medium penapis yang berbeza (100% serat kelapa sawit, 100% pasir pembinaan dan 100% tanah tanaman) di dalam 0.0009 m3 isipadu medium penapis.