The Use Of Geographic Names Information System Among Government Officers; A Case Study In Tripoli, Libya - Berrim, Abouzed Salah (2015)

(untitled)
Teknologi merupakan kunci utama bagi negara-negara membangun untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi, kekayaan, martabat dan daya saing. Teknologi diiktiraf sebagai faktor utama yang meningkatkan keberkesanan dan kecekapan prestasi kerajaan. Di Libya, Sistem Maklumat Geografi (GIS) dan Sistem Maklumat Nama Geografi (GNIS) telah diiktiraf sebagai alat yang berkesan untuk menyelesaikan cabaran yang dihadapi oleh kerajaan. Namun, kesukaran mengadaptasi teknologi dan kekurangan sumber tenaga mahir dari segi teknikal yang boleh mengadaptasi teknologi GNIS mengehadkan penggunaannya. Tesis ini bertujuan untuk menyiasat keinginan pegawai-pegawai kerajaan di Libya terhadap penggunaan GNIS. Manakala tujuan utama tesis ini adalah untuk mengkaji tahap keinginan penggunaan Sistem Maklumat Nama Geografi (GNIS) dalam kalangan kakitangan kerajaan jabatan kaji selidik di bandar Tripoli, Libya dan menganalisis hubungan antara faktor-faktor organisasi dan keinginan untuk menggunakan GNIS dalam kalangan pegawai kerajaan di Libya. Technology has been regarded as a main key of countries developing in economic growth, wealth, prestige and competitiveness. Technology has also recognized to be a decisive tool for advancing the effectiveness and efficiency of government performance. The Geographic Information Systems (GIS) and Geographic Name Information System (GNIS) have been recognized as effective tools to solve the challenges that faced by the government. The main challenges are; to cope with new technology and the lack of technical human resources who can easily cope and adopt with the GNIS technology. This thesis designed to investigate the intention towards the use of the GNIS among government officers in Libya. The main objective of this thesis is to investigate the level of intention to use (GNIS) among government employees of the survey department at Tripoli city Libya, To analyze the relationship between the organizational factors and intention to use GNIS among government officers in Libya,