Factors Influencing Entrepreneurial Intention Among Rural Community In Lenggong Valley, Malaysia - Mohd Rosdi@Mohd Rodhi, Siti Asma’ (2016)
Lenggong Valley ialah sebuah tempat tarikan pelancongan desa yang baru membangun. Ia telah diiktiraf sebagai tapak warisan dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan (UNESCO) pada Julai 2012. Status ini pasti akan menyediakan pelbagai peluang perniagaan kepada masyarakat setempat. Menurut Teori Tingkahlaku Terancang (TPB), terdapat tiga faktor utama iaitu sikap, norma sosial dan kawalan tingkah laku yang dirasakan mempengaruhi niat untuk memulakan perniagaan (EI). Terma (EI) merujuk kepada niat yang spesifik oleh individu untuk memulakan perniagaan. Walaupun banyak kajian yang telah dilakukan dalam suasana akademik yang memberi tumpuan kepada pelajar universiti dari pelbagai negara, hanya sedikit kajian yang dijalankan untuk mengetahui faktor yang mempengaruhi masyarakat luar bandar memulakan perniagaan (EI). Justeru, faktor seperti sikap terhadap wang, sikap terhadap memulakan perniagaan, social embeddedness dan kecerdasan emosi jarang dibincangkan khususnya dalam kalangan masyarakat luar bandar. Kajian ini mengkaji hubungan antara faktor (sikap terhadap wang, sikap terhadap memulakan perniagaan, social embeddedness dan kecerdasan emosi) dengan EI dalam kalangan masyarakat luar bandar di Lembah Lenggong, Malaysia.