In Vitro Investigation Of Cytotoxicity And Apoptosis Induction By Methanol Extract Of Calophyllum Inophyllum Fruit In MCF-7 Human Breast Cancer Cell Line - Shanmugapriya, Shanmugapriya (2016)

(untitled)
Calophyllum inophyllum adalah sejenis tumbuhan bakawali yang kaya dengan nilai-nilai perubatan yang telah dimanfaatkan secara meluas dari zaman dahulu lagi untuk menyembuhkan pelbagai penyakit. Walaupun C. inophyllum termahsyur dengan sejarah perubatan tradisionalnya, tetapi hanya sedikit bukti saintifik yang melaporkan tentang ketoksikan C. inophyllum khususnya buah C. inophylum, dimana tiada kajian langsung yang melaporkan tentang mekanisma tahap molekul yang komprehensif. Oleh itu, penyelidikan ini telah dilaksanakan untuk menentukan ketoksikan ekstrak buah C. inophyllum secara in vitro terhadap titisan sel kanser manusia MCF-7 dengan penjelasan terperinci mengenai mekanisma tahap molekular disebalik kematian sel kanser. Dalam kajian ini, pengesahan spesies tumbuhan serta analisis jumlah kandungan fenol telah dijalankan. Kesan sitotoksisiti ekstrak buah C. inophyllum terhadap titisan sel kanser MCF-7 telah dinilai dengan menjalankan ujian-ujian MTT dan CyQuant yang menunjukkan perencatan pertumbuhan sel MCF-7 dengan nilai IC50 sebanyak 19.63 μg/mL dan 27.54 μg/mL masing-masing. Penelitian terhadap morfologi sel MCF-7 setelah dirawat dengan ekstrak buah C. inophyllum pada kepekatan IC50 (23.59 μg/mL) telah memaparkan ciri-ciri histologi apoptosis yang jelas.