The Effect Of Recast And Elicitation In Focus On Form Pedagogic Task On L2 Learners’ Oral Fluency, Accuracy, And Uptake - Alavi, Seyed Saber (2016)
Di dalam kelas bahasa, antara kesilapan yang dilakukan mungkin dalam penulisan, pertuturan, dan juga pemikiran. Bagaimana, jika, bila, apa keadaanya dan setakat mana kesilapan ini ditangani adalah keprihatinan semasa dalam penyelidikan berdasarkan perolehan bahasa. Dalam meta-analisisnya tentang maklum balas antarabangsa, Mackey dan Goo (2007) melaporkan bahawa penggunaan maklum balas adalah bermanfaat, dan mencari bukti bahawa maklum balas dalam konteks fokus terhadap persekitaran bentuk adalah juga memudahkan perolehan. Laporan ini mengulangi atau menyamai dapatan positif Norris dan Ortega (2000) tentang tumpuan terhadap penyelidikan bentuk. Justeru, peranan maklum balas didapati terbatas, sangat informatif, dan niche yang menyakinkan dalam penyelidikan dan pembinaan teori semasa. Terdapat kekurangan penyelidikan terutamanya tentang peranan dan kesan daripada bentuk maklum balas. Selain menyusun-semula (recast) gesaan (prompt) dalam bilik darjah bahasa kedua, yang memberi fokus dalam penggunaan bahasa sebagai satu cara untuk berkomunikasi, dan tidak terhadap pengobjektifan. Konteks ini mefokuskan pada bentuk, iaitu suatu intervensi pedagogi ringkas yang menganjak buat seketika fokus kelas daripada makna kepada bentuk linguistik (Long, 1991).