Factors Influencing The Adoption And Usage Continuance Of Broadband Internet Technology Among Individuals - Lurudusamy, Saravanan Nathan (2016)
Teknologi Internet merupakan suatu siri rangkaian komputer yang digunakan untuk tujuan perhubungan dengan menggunakan pelbagai teknologi akses. Ia memainkan peranan penting dalam pelbagai aspek bidang kehidupan manusia, seperti komunikasi, hiburan dan maklumat inovasi dan menyokong teknologi evolusi yang sentiasa membangun. Walaupun kadar penembusan teknologi Internet Jalur Lebar adalah dalam kadar yang menggalakkan di kebanyakan negara, namun penerimaannya masih menjadi suatu isu penting di Malaysia. Oleh itu, kajian ini menjurus dalam pengenalpastian dua bidang yang berkaitan dalam penyelidikan teknologi Internet jalur lebar, iaitu penerimaan awal dan penerusan penggunaan (selepas penerimaan awal) di Malaysia. Rangka kerja teori yang digunakan dalam kajian ini adalah satu model bersepadu, iaitu Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT) dan Information Science (IS) Continuance Model yang telah diterbitkan dengan mengintegrasikan dua lagi pembolehubah tidak bersandar, iaitu Persepsi Playfulness dan Persepsi Inovasi. Secara amnya, kajian ini cuba untuk menentukan hubungan di antara pembolehubah-pembolehubah tak bersandar yang akan mempengaruhi penerimaan dan tingkah laku penggunaan teknologi ini dalam kalangan individu di Malaysia.