Molecular Dna Markers In Parentage Identification And Clonal Genetic Structure Of Cryptocoryne ×purpurea Ridl. nothovar. purpurea Hybrid Populations - Rusly, Rosazlina (2016)
Penghibridan semulajadi telah diyakini kerapkali berlaku pada Cryptocoryne Wydler dan dianggap sebagai sumber kepada kerumitan taksonomi pada genus ini. Penyelidikan ini melibatkan gabungan kajian daripada data jujukan DNA (kawasan tertranskripsi dalaman (ITS) DNA nuklear ribosom dan gen matK daripada DNA kloroplas) untuk mengenalpasti induk kepada hibrid putatif Cryptocoryne daripada Semenanjung Malaysia. Berdasarkan kepada ciri-ciri morfologi tumbuhan ini dikenalpasti secara tentatif sebagai Cryptocoryne ×purpurea Ridl. nothovar. purpurea; tumbuhan steril yang telah lama dianggap sebagai hibrid, kemungkinan daripada dua spesies yang berkaitan; Cryptocoryne cordata Griff. var. cordata dan Cryptocoryne griffithii Schott. Status hibrid dan induk-induk ini dibuktikan secara bebas dengan kehadiran pada individu hibrid corak jujukan ITS daripada kedua-dua spesies induk ini. Tumbuhan hibrid ini berkongsi persamaan jujukan matK daripada C. cordata var. cordata dan C. griffithii, menunjukkan kedua-dua spesies induk putatif ini telah menjadi induk betina. Penghibridan timbal balik di antara kedua-dua spesies ini dilihat sebagai simetri dan bukan satu arah. Kajian ini juga bertujuan untuk membangunkan penanda mikrosatelit menggunakan jujukan generasi (Roche 454 pyrosequencing) daripada DNA genomik C. cordata var. cordata.