Isolation, Identification And Pcr Detection Of Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus (Mrsa) In Cow Milk Samples From Perak - Anamalai, Sanggari (2016)
Staphylococci mengkoloni haiwan dan manusia dan keadaan ini biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun terdapat beberapa jenis Staphylococcus yang mempunyai keupayaan untuk menyebabkan penyakit. Kaedah konvensional yang diguna pakai sekarang iaitu berdasarkan ujian biokimia untuk mengenalpasti staphylococci mengambil masa yang lama. Tambahan pula, kit yang diguna pakai sekarang tidak dapat mengenalpasti perbezaan antara Staphylococcus koagulasenegatif (CoNS). Sebagai alternatif, kaedah PCR amat berguna untuk mengenal pasti strain patogen Staphylococcus. Dalam kajian ini sampel Staphylococcus telah diasingkan daripada susu lembu dan dicirikan berdasarkan kaedah fenotipik. Sebanyak dua ratus dua puluh lima pencilan dipencil dari empat pusat pengumpulan iaitu Taiping, Tapah, Parit dan Sungai Siput telah diuji. Strain S. aureus telah diuji berdasarkan hemolisis beta, pewarnaan Gram, ujian koagulase, ujian katalase, ujian gula mannitol dan ujian gula maltosa. Sampel yang positif diuji dengan ujian rintangan terhadap kesan antibiotik dengan menggunakan 1μg cakera oksasillin. Keputusan ujian rintangan terhadap kesan antibiotik mengesahkan bahawa 19 pencilan S. aureus (12.41%) telah didapati menunjukkan ciri-ciri rintangan terhadap ancaman antibiotik (MRSA), manakala 1 pencilan (0.65%) menunjukkan rintangan pertengahan dan 133 (86.93%) sensitif terhadap kesan ancaman antibiotik (MSSA).