Hubungkait Amalan Suluk, Kewarakan, Kecekapan Mengurus Enam Tenaga Asas Dengan Kesejahteraan Psikologi Dalam Kalangan Para Salik Tarekat Naqsyabandiyah Dan Bukan Salik - Sutatminingsih, Raras (2016)
Penyelidikan ini mengkaji hubung kait antara amalan suluk, kewarakan, kecekapan mengurus Enam Tenaga Asas, dengan kesejahteraan psikologi kalangan salik yang mengamalkan suluk di Tarekat Naqsyabandiyah dan orang yang bukan salik. Penyelidikan ini menggunakan kaedah campuran antara kaedah kuantitatif dan kaedah kualitatif. Subjek kajian terdiri daripada penduduk Islam di kota Medan. Mereka terdiri daripada penduduk berumur antara 40 hingga 59 tahun yang pernah mengamalkan suluk dan yang tidak pernah mengamalkan suluk di Tarekat Naqsyabandiyah. Data kuantitatif dikumpulkan menggunakan soal selidik tentang kewarakan, kecekapan mengurus Enam Tenaga Asas dan kesejahteraan psikologi. Sampel kajian terdiri daripada 200 salik dan 200 bukan salik. Data kualitatif dikumpulkan melalui temu bual dengan tujuh orang peserta salik dan tujuh orang peserta bukan salik. Analisis data kuantitatif dilakukan menggunakan teknik regresi linear mudah dan berganda. Dapatan daripada analisis data kuantitatif menunjukkan bahawa amalan suluk berhubungan positif dengan kesejahteraan psikologi dan kesemua aspeknya. Dapatan kedua menunjukkan bahawa umur memoderasi hubungan antara amalan suluk dengan kesejahteraan psikologi.