Pemikiran Dan Perjuangan Politik Muhammad Idaham: Kajian Terhadap Kepimpinan Melayu Islam Di Binjai Provinsi Sumatera Utara - Arif, Razman (2016)
Penyelidikan tesis ini mengkaji konsep kepimpinan Melayu Islam di Binjai. Fokus utama kajian ialah konsep kepimpinan Melayu Binjai, pemikiran dan perjuangan politik Muhammad Idaham dan analis kedua-dua aspek tersebut. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan analisis data dengan memilih, memfokuskan, memudahkan, mengabstraksikan dan mentransformasikan daripada nota lapangan. Kemudian, menuliskan hasil yang diperolehi dari datadata yang ada dan selepas itu akan ditarik simpulan. Konsep politik dalam kepimpinan Melayu Islam Kota Binjai secara umum mengasaskan Islam di dalamnya kerana memang Islam dan Melayu merupakan sebuah entiti yang tidak dapat dipisahkan, termasuk dalam hal politik. Dalam konsep politik yang ada di dalam masyarakat Melayu Binjai juga sepenuhnya menjadikan Islam sebagai landasan etikanya dalam usaha mewujudkan politik Melayu seperti pengetahuan yang luas, bijaksana, akhlak mulia dan lain-lain. Kepimpinan Muhammad Idham sangat dipengaruhi oleh pemikiran politik Melayu yang selalu mengasaskan Islam. Sebab, ia lahir dan dibesarkan dalam keluarga Melayu, maka pengaruh identiti Melayu telah menyatu dalam dirinya.