The Relationship Between Natural Resource Dependence, Financial Sector Development And Sectoral Growth: The Case Of Republic Of Yemen - Badeeb, Ramez Abubakr (2016)
Kajian ini mengkaji secara empirikal kesan kebergantugan kepada sumber asli ke atas pembangunan sektor kewangan di Yaman, dan juga kesannya terhadap hubungan antara pembangunan kewangan dan pertumbuhan sektor. Dengan menggunakan data siri masa untuk tempoh tahun 1980-2012 dan kaedah Autoregressive Distributed Lag (ARDL), keputusan kajian ini menunjukkan bahawa kebergantungan kepada sumber asli menghalang tahap pembangunan sektor kewangan di Yaman. Di samping itu, kebergantungan kepada sumber asli juga melemahkan kecekapan sektor kewangan. Keupayaan sektor kewangan untuk menyalurkan tabungan kepada pelaburan menjadi lemah, di mana sumbangan sektor swasta dalam process pembangunan menjadi terhad. Kebergantugan kepada sumber asli di Yaman juga meninggalkan satu kesan yang nyata iaitu sektor kewangan gagal menunjukkan peranannya dalam pertumbuhan sektor benar (i.e., sektor pertanian dan sektor pembuatan). Akhir sekali, kebergantungan kepada sumber asli juga didapati mempengaruhi secara langsung ke atas pertumbuhan sektor pertanian dan pembuatan di mana ia menunjukkan bahawa sumpahan sumber asli berfungsi melalui mekanisma “Dutch disease”.