Effect Of Geographical Diversification On Informational Efficiency In Emerging Countries - Poh , Suan (2016)
Objektif utama kajian ini adalah mengkaji kesan kepelbagaian geografi ke atas kecekapan maklumat. Kecekapan maklumat diukur dengan menggunakan ukuran kelewatan harga dan dibahagikan kepada kecekapan maklumat yang berkaitan dengan berita tempatan dan kecekapan maklumat yang berkaitan dengan berita global. Kepelbagaian geografi diproksikan dengan menggunakan 4 pembolehubah yang berbeza iaitu dummy jualan asing, bilangan negara-negara asing, nisbah jualan asing dan Indeks Herfindahl. Kajian ini melibatkan syarikat tersenarai awam dari 12 negara-negara membangun dari tahun 2005 sehingga tahun 2014. Keputusan regresi membuktikan bahawa semua 4 proksi kepelbagaian geografi menunjukkan kesan positif dan penting terhadap kelewatan harga terhadap berita tempatan. Kesemua model regresi dalam kajian ini tidak mengalami masalah heteroskedasticity dan multicollinearity. Semua proksi kepelbagaian geografi kekal penting ke atas kelewatan harga terhadap berita tempatan apabila pengiraan kelewatan alternatif digunakan dan krisis kewangan dikawal dengan menggunakan krisis dummy. Bagi implikasi dasar kerajaan, kajian ini mencadangkan bahawa semua syarikat awam tersenarai harus diberi mandat untuk mendedahkan struktur perniagaan mereka mengikut kawasan geografi dalam laporan tahunan mereka untuk memudahkan proses analisis pelabur. Pendedahan itu boleh memudahkan pelabur untuk melakukan penyelidikan ke atas syarikat dan mengurangkan kos dan halangan pelabur untuk mendapatkan maklumat mengenai syarikat tersebut.