Development Of Fӧrster Resonance Energy Transfer Based Homogeneous Immunoassays For Determination Of (R)-Methadone - Ooi, May Yui (2016)
Analisis ubatan biasanya dijalankan dengan menggunakan kaedah kromatografi yang tepat dan spesifik seperti GC-MS dan LC-MS. Kaedah tersebut diketahui mempunyai kepekaan dan spesifisiti yang tinggi. Walau bagaimanapun, kaedah tersebut memerlukan peralatan yang canggih dan kepakaran profesional untuk menjalankan analisis. Bagi menganalisis sampel yang banyak, kaedah analisis yang lebih mudah seperti imunoasai akan dijalankan sebelum pengesahan keputusan dengan menggunakan GC-MS dan LC-MS. Oleh itu, asai “high throughput screening” adalah penting untuk meningkatkan kecekapan analisis perubatan. Dalam kajian ini, ciri-ciri berpendarfluor pewarna organik, titik kuantum dan kelat lantanida akan dikenal pasti kemudian digunakan. Sebagai keputusan, imunoasai homogen berasaskan FRET dan TR-FRET yang baru telah dihasilkan dan diuji untuk mengesan (R)-metadon dalam serum manusia. Kepekatan (R)-metadon dalam 50 pesakit MMT kemudian diuji. Kepekaan dan ketepatan asai yang dihasil kemudian dikaji dan disahkan dengan menggunakan kaedah LC-MS/MS. Hasil kajian juga menunjukkan bahawa terdapat kolerasi antara ketiga-tiga imunoasai dengan kaedah kromatografi.