Protective Factors In Incarcerated Male Juvenile Delinquents - Ong , May Ee (2016)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti faktor-faktor pelindung sahsiah waja diri terhadap tahanan juvana lelaki delinkuensi. Kajian kualitatif fenomenologi ini melibatkan seorang peserta resilien dan tiga peserta tidak resilien dari sebuah pusat pemulihan akhlak serta dua orang bekas juvana yang tidak lagi melibatkan diri di dalam kegiatan jenayah. Kajian ini berjaya memahami pengalaman peserta mengenai keluarga, sekolah dan masyarakat, risiko peserta dalam kehidupan mereka, cara-cara peserta mengatasi risiko kehidupan serta pemahaman mengenai kesihatan mental, fizikal, emosi dan rohani melalui kaedah temu bual semi-berstruktur. Daripada hasil temu bual, mendapati faktor-faktor pelindung sahsiah waja diri daripada domain keluarga, sekolah, individu dan luaran membantu melahirkan sifat-sifat positif yang membolehkan peserta mengharungi stigma juvana. Selain itu, kajian ini turut mendapati kemahiran adaptasi seperti kemahiran penyesuaian diri, kemahiran untuk menyelesaikan masalah secara rasional, kemahiran untuk mengawal emosi, kemahiran untuk membentuk hubungan rapat dengan orang lain, kerohanian dan kemahiran untuk menguruskan perkara asas dalam kehidupan merupakan faktor-faktor pelindung sahsiah waja diri. Kajian ini juga mendapati sekolah dapat meningkatkan sahsiah waja diri pada diri murid melalui hubungan positif dengan guru serta penawaran pelbagai peluang penglibatan bukan akademik. Keputusan kajian dapat membantu kaunselor keluarga, kaunselor sekolah, pendidik dan pembuat dasar untuk memupuk and menanam sikap serta ciri positif untuk mencegah delinkuensi.