Isolation Of Chavibetol And Hydroxychavicol And Selected Anti-Obesity Studies Of Standardized Piper Betle Linn. Leaf Extracts - Mohamad, Nurul Najwa (2016)
Piper betle L. telah digunakan secara meluas dalam perubatan herba tradisional di Asia. Walau bagaimanapun, tumbuhan ini masih kekurangan data analisis terutama berkaitan kualiti, keselamatan dan keberkesanannya. Kajian ini telah dijalankan untuk menyediakan maklumat mengenai pemiawaian daun Piper betle. Kajian ini dibahagikan kepada tiga bahagian: kualiti dan keselamatan bahan-bahan mentah daun Piper betle, piawaian ekstrak Piper betle menggunakan sebatian terasing dan anti-obesiti. Daun kering Piper betle ditentukan untuk kandungan logam berat dan kandungan ujian had mikrob (MLT). Tumbuhan ini didapati berada dalam lingkungan had yang ditetapkan bagi empat logam berat Cd (0.3ppm), Hg (0.5 ppm), Pb (10 ppm) and As (5.0 ppm) dan ia bebas dari pencemaran mikrob. Pemeriksaan fitokimia awal bagi ekstrak etanol, ekstrak 50% etanol dan ekstrak air menunjukkan kehadiran sebatian terpenoid, flavonoid, fenol, sterol, koumarin dan saponin. Dua sebatian iaitu kavibetol (CHV) dan hidroksikavikol (HC) telah diasingkan dan dikenalpasti melalui data UV, FTIR, TLC, HPLC, GC-MS dan NMR. Profil kimia yang menggunakan teknik spektroskopi dan kromatografi seperti UV, FTIR, HPTLC dan GC-MS digunakan dalam kajian pemiawaian.