Relationship Between Cost Factors And Performance Of Small Scale Local Government Contractors In Nigeria - Gambo, Nuru (2016)

(untitled)
Pengekalan prestasi yang lemah kontraktor-kontraktor kerajaan tempatan berskala kecil memberikan satu cabaran yang besar kepada pembangunan mampan industri pembinaan di negara-negara membangun seperti Nigeria. Prestasi yang lemah kontraktor-kontraktor berskala kecil kebanyakannya akibat daripada kesan faktor-faktor kos yang mempengaruhi prestasi projek. Perkara ini membawa kepada kos dan masa projek yang berlebihan untuk menghasilkan produk yang lemah dan pengabaian projek. Kajian ini bertujuan untuk membangunkan satu model hubungan antara faktor-faktor kos dan prestasi kontraktor-kontraktor kerajaan tempatan berskala kecil melalui pengenalan kepada sokongan pelanggan sebagai pengantara. Kajian ini meninjau prestasi kontraktor-kontraktor kerajaan tempatan berskala kecil di tiga zon geo-politik Nigeria. Kajian ini adalah menggunakan pendekatan kuantitatif; kajian ini mempunyai tiga konstruk dan sembilan dimensi. Konstruk terdiri daripada faktor-faktor kos, sokongan pelanggan dan prestasi kontraktor. Data untuk kajian ini diperolehi dengan menggunakan reka bentuk soal selidik yang baik strukturnya. Keseimbangan kaedah persampelan rawak berstrata telah digunakan untuk memilih responden yang terdiri daripada pihak-pihak berkepentingan utama (pelanggan, kontraktor dan perunding) dalam industri pembinaan Nigeria.