Ciri-Ciri Psikometrik Instrumen Dan Profil Kualiti Kehidupan Kerja Guru Sekolah Rendah Di Acheh, Indonesia Dan Di Tiga Negeri Utara Malaysia - Abdullah Basyah, Nurmawati (2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kesetaraan pengukuran instrumen silang negara, dan melakukan evaluasi ciri-ciri psikometri item instrumen Kualiti Kehidupan Kerja Guru merentas negara antara Malaysia dan Indonesia. Konstruk Kualiti Kehidupan Kerja Guru terdiri daripada empat dimensi keperluan iaitu: Psikologi, Sosial, Politik, dan Ekonomi. Kajian merentas budaya antara Malaysia dan Indonesia melibatkan perbandingan sampel guru daripada populasi yang berbeza budaya. Kajian ini melibatkan 400 orang guru yang mengajar di sekolah rendah (dasar) di negeri Pulau Pinang, Kedah dan Perak (Malaysia) dan 400 orang guru yang mengajar di sekolah-sekolah dasar wilayah Acheh (Indonesia) iaitu: Banda Aceh, Pidie Jaya, Aceh Tamiang, dan Kota Langsa yang dipilih secara rawak.. Kajian ini dilaksanakan dengan mentadbirkan instrumen Kualiti Kehidupan Kerja Guru yang dibina oleh Nordin et al. (2009) dalam versi Malaysia dan Indonesia dan menilai ciri-ciri psikometrik instrumen merentas negara dari beberapa aspek seperti keserasian item dan individu, unidimentionaliti, kebebasan setempat, kebolehpercayaan item dan skor responden, serta pengesanan keterbezaan fungsi item (DIF) merentas Malaysia dan Indonesia.