Anti-Mycobacterial Activity Of Labisia Pumila Benth. & Hook. F. And Its Bioactive Constituents Against Surrogate Tuberculosis Organisms - Jamaludin, Nur Liyana (2016)
Kemunculan strain tuberkulosis (TB) rintang pelbagai drug menjadi faktor utama yang menyumbang kepada peningkatan jangkitan TB secara global. Oleh yang demikian, keperluan yang mendesak bagi drug anti-TB yang efektif, selamat dan murah telah mendorong banyak kajian dijalankan terhadap produk semulajadi termasuk tumbuhan. Bahagian daripada Labisia pumila telah dikaji untuk mengenal pasti potensi anti-mikobakterianya terhadap organisma pengganti Mycobacterium tuberculosis (M. smegmatis, M. fortuitum dan M. kansasii) menggunakan asai pencairanmikro tetrazolium. Bahagian paling aktif telah dihasilkan oleh n-heksana batang-akar dan daun terhadap M. kansasii dengan kepekatan perencat minima (MIC) 50 - 200 μg/mL. Bahagian ini telah dipilih untuk proses fraksinasi berpandukan bioasai menggunakan teknik kromatografi turus yang telah menghasilkan 20 jenis fraksi yang berbeza. Fraksi ini telah diuji terhadap M. kansasii dan fraksi R2, R6 dan L7 telah mempamerkan aktiviti paling memberangsangkan (MIC: 25 - 50 μg/mL). Ujian saringan lanjutan terhadap fraksi aktif ini telah dijalankan terhadap strain M. tuberculosis H37Ra dan nilai MIC yang dihasilkan masing – masing adalah 12.5, 50 dan 100 μg/mL.