Trigona sp. And Apis sp. Honey As Natural Corrosion Inhibitor For Aluminium Alloy In 1 M Phosphoric Acid - Sulaiman, Nur Izzana (2016)
Dua jenis sampel madu, madu kelulut (Trigona sp.) dan madu lebah (Apis sp.) telah dipilih dan dikaji sebagai perencat kakisan bagi aloi aluminium dalam larutan 1 M asid fosforik (H3PO4). Kajian pencirian telah dijalankan untuk menentukan kumpulan fungsi dalam madu yang bertanggungjawab dalam proses perencatan. Keputusan spektroskopi inframerah Fourier transformasi (FTIR) menunjukkkan kewujudan kumpulan fungsi utama yang boleh memenuhi ciri keperluan sebagai perencat kakisan organik yang baik. Analisis kedua-dua madu dengan menggunakan spektroskopi jisim kromatografi cecair dengan menggunakan kolum C18 fasa berbalik menunjukkan kehadiran asid p-kumarik di dalam madu yang merupakan salah satu daripada sebatian fenolik yang mempunyai kapasiti antioksida tertinggi. Kandungan fenolik dan kapasiti antioksida madu kelulut didapati lebih tinggi daripada madu lebah. Peratusan keberkesanan perencatan (IE %) kedua-dua madu telah disiasat dalam 1 M H3PO4 menggunakan kaedah penentuan kehilangan berat, pengukuran potensiodinamik, dan pengukuran spektroskopi impedans elektrokimia (EIS). Kajian mendapati bahawa IE % kedua-dua madu tersebut bertambah dengan pertambahan kepekatan madu yang digunakan.