An Evaluation Of Oil Palm Empty Fruit Bunch Lignin On Selected Phase Ii Drug Metabolizing Enzymes - Mohd Salleh, Norliyana (2016)
Dalam usaha untuk membangunkan lignin tandan kosong kelapa sawit (TKKS) sebagai makanan tambahan dalam nutraseutikal dan kesihatan, penyelidikan tentang potensinya dalam berinteraksi dengan drug lain melalui perencatan atau peningkatan enzim metabolisme drug (DME) mampu memastikan keselamatan produk. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk mengkaji kesan lignin TKKS dan sebatian-sebatian teroksida utamanya terhadap DME fasa II UDP-glukuronosiltransferase (UGT) dalam mikrosom hati tikus (RLM) dan mikrosom ginjal tikus (RKM) serta glutation S-transferase (GST) dalam fraksi sitosol hati tikus (RLC) dan fraksi sitosol ginjal tikus (RKC) secara rawatan in vitro dan in vivo. Pencirian lignin TKKS menunjukkan bahawa ketiga-tiga jenis ekstrak lignin TKKS (soda, kraft dan organosolv) terdiri daripada siringil dan guaiasil. Jumlah kandungan flavonoid pada lignin TKKS meningkat dalam turutan organosolv < kraft < soda. Analisis kromatografi cecair berprestasi tinggi (HPLC) menunjukkan bahawa siringaldehid merupakan sebatian teroksida utama yang terdapat dalam lignin TKKS diikuti dengan vanilin dan p-hidroksibenzaldehid. lignin TKKS dinilai sebagai aktiviti penghapus radikal bebas DPPH yang berpotensi.