Kajian Kesepadanan Ukuran Kerusi Dan Meja Belajar Dengan Antropometrik Pelajar Sekolah Rendah Di Malaysia. - Nabi Khan, Norizzah (2016)
Dalam menjalani aktiviti pembelajaran seharian, pelajar sekolah lebih menghabiskan masa mereka di kerusi dan meja belajar. Pelajar menghabiskan waktu pembelajaran selama 6–7 jam iaitu 80% dan masa yang dihabiskan oleh pelajar itu adalah dengan menggunakan kerusi dan meja belajar disekolah untuk menjalani aktiviti pembelajaran mereka seperti membaca, menulis, mengira, melukis, makan, minum dan sebagainya. Mengikut kajian, penggunaan kerusi dalam tempoh yang panjang serta dengan posisi postur yang salah boleh mendatangkan beberapa masalah terhadap diri pelajar tersebut. Antaranya adalah punca masalah dalam meningkatkan sumber daya pelajar yang berkualiti akan berkurang kerana pelajar akan berasa terganggu, letih serta hilang tumpuan dalam pembelajaran sekiranya penggunaan mereka terhadap kerusi dan meja belajar yang tidak selesa. Ketidakserasian tersebut juga boleh mengakibatkan risiko pada diri pelajar seperti mengalami trauma kesakitan MSD – Musculaskeletal Disorder. Trauma kesakitan ini kebiasaanya berpunca bermula dari peringkat awal bergantung dengan cara penggunaan pelajar terhadap kerusi dan meja belajar. Sekiranya kerusi dan meja belajar yang tidak sesuai dengan ukuran badan pelajar, ia boleh mengakibatkan pelajar mengalami kesukaran dalam penumpuan terhadap pembelajaran dan juga trauma kesakitan dalam jangka masa yang lama. Oleh yang demikian, keselesaan pelajar terhadap penggunaan kerusi dan meja belajar memainkan peranan yang penting bagi membantu proses pembelajaran mereka dengan lebih efektif. Proses kajian yang dijalankan bagi mencapai tahap keselesaan dan kesan yang efektif dalam reka bentuk kerusi dan meja belajar adalah melalui ukuran perabot tersebut dengan postur dan saiz badan pelajar dengan menggunakan kaedah antropometrik (ukuran saiz tubuh dan bentuk fizikal pelajar). Penggunaan kaedah ini dapat membantu meminimumkan permasalahan serta risiko ergonomik yang boleh dialami oleh pelajar sama ada pada masa sekarang atau impak pada masa akan datang.