Preparation, Characterization And Slow-Release Properties Of Biocomposites Comprising Chitosan Encapsulated In Natural Rubber Matrices - Abu, Norhidayah (2016)
Projek penyelidikan ini terdiri daripada dua bahagian. Pada bahagian pertama, kesan pH ke atas kestabilan gel chitosan berasid (CTSAc) bersama 1-Naftol (produk dilabelkan sebagai CTSAc/1-N) atau 2-Naftol (produk dilabelkan sebagai CTSAc/2-N) ditentukan. Dalam air berasid (pH ≤ 4), CTSAc/1-N atau CTSAc/2-N membentuk gel dan pecah dengan mudah. Dalam air neutral (pH ≈ 7), CTSAc/1-N dan CTSAc/2-N membentuk gel tetapi masih kelihatan utuh walaupun selepas dua minggu. Dalam air beralkali (pH ≥ 9), CTSAc/1-N dan CTSAc/2-N sukar membentuk gel walaupun selepas direndam selama tiga bulan. Selain itu, biokomposit tanpa naftol yang terdiri daripada CTSAc terkandung dalam getah asli tak tersilang (CTSAcNRucl) dan getah asli tersilang (CTSAclNRc) disediakan. Kajian pengambilan air oleh NRucl, NRcl, CTSAcNRucl dan CTSAcNRcl telah dikaji. Daripada kajian ini, jumlah peratusan air dalam NRcl, NRucl, CTSAcNRcl dan CTSAcNRucl selepas 48 jam didapati berjumlah 1.8%, 3.0%, 75% dan 131%, masing-masing. Pada bahagian kedua, biokomposit terdiri daripada CTSAc/1-N atau CTSAc/2-N dan terkandung dalam NRucl ({CTSAc/1-N}NRcl) atau dalam NRcl ({CTSAc/2-N}NRucl) disediakan. Semua bahan polimer dicirikan menggunakan kaedah spektroskopi FT-IR, TGA dan VPSEM.